AI-FOTOGRAFIE EEN BEDREIGING?

 

Het is er en het gaat niet meer weg. AI-fotografie (artificial intelligence) gaat de fotowereld veranderen, maar is het een bedreiging?

Net als toen digitale fotografie zijn opmars maakte en als bedreiging werd gezien. Zo zal AI (kunstmatige intelligentie) ook een plek krijgen in de fotowereld. De komst van digitale fotografie heeft veel goeds gebracht. Elke mobiele telefoon heeft standaard een camera en er wordt meer gefotografeerd dan ooit tevoren. Fotografie is nu betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Digitale fotografie heeft natuurlijk veel analoge fotografen (die niet mee zijn gegaan met de tijd) de das omgedaan. De grootste bedreiging met AI is denk ik voor stockfotografie. Een media bedrijf die afbeeldingen nodig heeft voor een artikel kan het (waarschijnlijk) weinig schelen of een foto echt is of niet.

Alleen met gezond verstand kan straks nog bepaald worden of iets echt is of niet.

De techniek achter AI zal over een paar jaar zo gevorderd zijn dat door het intoetsen van een paar woorden er een afbeelding gegenereerd wordt. Voor nieuws en sportfotografen zal de AI-techniek waarschijnlijk helpen bij het perfect maken van een actuele foto. De vraag is of deze foto’s straks geaccepteerd worden door het grote publiek. In fotobewerkingsprogramma’s zijn al de eerste AI-tools beschikbaar en ik kan mij voorstellen dat camera fabrikanten straks ook AI-software in camera’s gaan verwerken.

Realistisch en niet van echt te onderscheiden zien we nu al terug in de films en series waar we dagelijks naar kijken. Bij fotografie zal dit niet anders zijn. Alleen met gezond verstand kan straks nog bepaald worden of iets echt is of niet. AI zal er in elk geval voor zorgen dat originele (niet AI bewerkte) foto’s meer waard zullen worden. Hier komt het dan aan op de kwaliteit en creativiteit van de echte fotograaf. Fotograferen gaat mijzelf niet om het perfecte plaatje, maar om het plezier, avontuur en het vastleggen van een mooi moment. Het verwijderen van complete luchten gaat mij persoonlijk veel te ver laat staan, het volledig generen van een foto. AI-software zal ik daarom alleen gaan gebruiken om bijvoorbeeld kleine storende elementen te verwijderen. Het mag naar mijn mening geen afbreuk doen aan de originele foto.

Marcel Kerdijk

 
Marcel Kerdijk