ZONSOPKOMST NOORDERMOLEN / by Marcel Kerdijk

Maart 2017,

Het is bijna half vijf als ik mijn ogen open doe, de dag is voor mij begonnen. Vroeg opstaan is niet mijn grootste hobby, maar toch ga ik vandaag voor de vierde keer deze maand er vroeg uit om de zonsopkomst te fotograferen. Je lijkt wel gek zullen sommige mensen zeggen. 
Als ik normaal gesproken om zeven uur wakker word, wil ik het liefst nog even blijven liggen en verder slapen. Maar nu ben ik voor de wekker afgaat van opwinding al klaarwakker. 
Dat gevoel van vroeger, wanneer je als kleine jongen jarig bent en niet kan wachten tot je ouders wakker worden om eindelijk je cadeaus te krijgen. Nu kan ik niet wachten om te gaan fotograferen. 

Snel spring ik nog even onder de douche en werk ik half wat ontbijt naar binnen. Dertig minuten later zit ik in mijn auto. Voorbereiding en planning is de key bij een zonsopkomst. Het is belangrijk dat je de locatie goed kent en weet waar de zon opkomt. Zeker als je naar een plek gaat in de middle of nowhere waar het pikkedonker is en bijna niks kan zien. Dat maakt het fotograferen van een zonsopkomst dan ook weer een stuk avontuurlijker dan een zonsondergang. 

De locatie (Noordermolen) ken ik van de week ervoor. Toen was ik er voor de eerste keer om de locatie te verkennen. Ik wist toen al dat ik hier terug zou komen voor de zonsopkomst. Dit wist ik omdat de zon achter de molen opkomt, maar ook de omgeving voor de molen is mooi. Mijn idee was toen om tegen de avond voor proef wat omgeving foto's te maken en om ter plekke te bekijken waar de zon precies zou opkomen. Toen ik er was heb ik gelijk nog wat zonsondergang foto's gemaakt. 

Zonsondergang  Noordermolen  een week eerder.

Zonsondergang Noordermolen een week eerder.

Om bij de molen te komen moet ik de stad Groningen door van zuid naar west, die overdag druk is met verkeer. Nu zijn de wegen leeg en voelt het net of ik de enige ben. 
Elk stoplicht springt gelijk op groen nog voor ik de rem van mijn auto kan indrukken. Ik ben nog nooit zo snel van de ene naar de andere kant van de stad gereden. Daardoor ben ik ook iets vroeger dan gepland op de locatie en heb ik mooi nog even de tijd om een beetje te eten. 

Een uur voor de zon opkomt ben ik aanwezig.

Een uur voor de zon opkomt ben ik aanwezig.

Het is bijna kwart over vijf als ik mijn auto uitstap en mijn tas en statief van de achterbank pak. De plek waar ik wil gaan fotograferen is volgens Google Maps zes minuten lopen, ik ben er in vijf. Het duurt nu nog ongeveer een uur voor de zon opkomt. Ik hoor dat de eerste vogels al wakker zijn. 

Omdat het donker is, kan ik moeilijk inschatten of het een mooi lichtspektakel wordt, of dat ik voor niks zo vroeg uit mijn bed ben gekomen. Bij een zonsondergang kan je dit beter inschatten, omdat je dan veel beter het weer bij daglicht in de gaten kan houden. Zoals ik al eerder noemde is dit de vierde keer deze maand dat ik vroeg op sta en slechts één keer was de opkomst echt mooi. Maar dat mag de pret niet drukken, fotograferen is voor mij meer dan alleen het resultaat van een mooie foto. Het meemaken van een zonsopkomst blijft altijd iets bijzonders. 

Enkele minuten voor de zon opkomt.

Enkele minuten voor de zon opkomt.

Dan breekt de zon eindelijk door.

Dan breekt de zon eindelijk door.

Alles lijkt mee te zitten vandaag. Ik loop nog wat te stuntelen met mijn statief in het hoge riet. En het is nog even uitkijken in het donker dat ik niet in het water beland, maar het gaat goed. Nog een paar keer verander ik van plek om zo de compositie goed te bepalen. Als de lucht langzaam lichter begint te worden ben ik er klaar voor. Een dikke wolk lijkt nog even roet in het eten te gooien, maar dan breekt de zon eindelijk door. Ik ben zo blij net als een kleine jarige jongen, met een paar mooie foto's als cadeau.

Deel 2

April 2017,

Normaal was dit het einde van mijn blog.. Tevreden is niet goed genoeg. De foto’s zijn mooi geworden, maar ik weet dat er meer inzit. 
Het streven naar het perfecte plaatje betekend blijven proberen. En daarom ben ik nogmaals naar de Noordermolen gegaan om de zon op te zien komen. Nu eindelijk met een  zonsopkomst zoals ik ze het liefst zie.

Hieronder het resultaat.

Marcel Kerdijk