FOTOGRAFEREN VAN EEN LANDSCHAP / by Marcel Kerdijk

IMG_5543.JPG

Bij Landschapsfotografie kun je veel voorbereiden voor je daadwerkelijk gaat fotograferen.
In deze blog ga ik je (beknopt) uitleggen hoe je te werk kunt gaan en wat je nodig hebt om een landschap te fotograferen. De volgende onderwerpen ga ik behandelen: locatie, apparatuur en tijdstip/seizoen. Alles wat je hier gaat lezen put ik uit mijn eigen ervaring. Je kunt je altijd verder gaan verdiepen door b.v. een goed boek te kopen of een workshop te gaan volgen.


Locatie

Het zoeken van nieuwe locaties is misschien wel de grootste uitdaging. Iets waar ik altijd mee bezig ben ook als ik niet aan het fotograferen ben. 
Soms rij ik zomaar bij toeval ergens met de auto langs en zie ik een mooi stukje Nederland.
Ik kijk dan altijd gelijk waar de zon ondergaat of opkomt. Hiervoor zijn tegenwoordig hele handige apps voor de smartphone/tablet in de markt.
Maar ook thuis vanuit je luie stoel kun je je prima voorbereiden en zoeken. En dat kan op verschillende manieren. Ik zoek vaak via Google maps naar plekken en bekijk dan via street view de locatie nog eens beter.
Zo heb je al een aardig beeld van de locatie voor je er daadwerkelijk heengaat.
Vergeet niet dat echte unieke locaties die nog nooit zijn vastgelegd eigenlijk vandaag de dag niet meer bestaan. Wel kunnen ze altijd nog beter vastgelegd worden toch?
Zo kijk ik ook regelmatig naar foto's van anderen om zo ideeën op te doen en leuke locaties te ontdekken. Niet altijd staat de locatie erbij vermeld, het wordt dan voor mij juist een uidaging om dit te achterhalen.
Zo kun je op nieuwe plekken komen, waar je van te voren nog nooit hebt gehoord.


Apparatuur

Om de mooiste foto’s te maken heb je de duurste apparatuur nodig….
Dit is natuurlijk niet waar, als je maar de juiste spullen hebt kun je al de mooiste foto’s maken. Bij landschapsfotografie zijn een aantal dingen onmisbaar. Om te beginnen een camera waar je handmatig de instellingen kunt aanpassen. Ik raad je aan dat je kiest voor een systeem of spiegelreflexcamera. Dit kan prima de goedkoopste zijn. Vaak krijg je bij een camera een standaard lens geleverd die al een redelijke groothoek heeft. Dit is prima om mee te beginnen. Wil je wel een andere lens aanschaffen voor landschap fotografie, kies dan voor een echte groothoeklens. Sommige fotografen werken ook met andere lenzen. Met een zoom lens kun je b.v. een leuke close up maken. Ikzelf werk het liefst met een groothoek lens. Een goed statief en afstandsbediening is ook zeker handig. Natuurlijk kun je uit de hand fotograferen, maar je zult dan merken dat je bij langere sluitertijd (die vaak ontstaan bij en hoog diafragma/f getal) beweging onscherpte gaat krijgen.
Om de foto goed scherp te krijgen (wat vaak het mooiste is bij landschapsfotografie) moet de camera volledig stil staan en een stevig statief is dan onmisbaar.
Als je camera dan op statief staat wil je het niet nog verpesten, doordat je op de ontspanknop drukt en alsnog een beweging veroorzaakt. Dit kun je oplossen met een afstandsbediening of door de timer functie van je camera te gebruiken. Al is het werken met afstand bediening wel veel makkelijker dan de timmer functie. Om nog een stapje verder te gaan kunnen spiegelreflex gebruikers ook nog de spiegel opklappen om de camera helemaal beweging vrij te maken. (Meer hierover kun je vinden in de handleiding van je camera)
Met deze spullen kun je aan de slag gaan, je zult dan gaande weg merken dat als je landschapsfotografie echt leuk gaat vinden je vanzelf ook meer gaat investeren in b.v. filters voor je lens of een goed foto bewerkingsprogramma.


Tijdstip/seizoen

Oke, je hebt nu je camera en je hebt een mooie locatie gevonden, maar die mooie foto maken lukt nog niet.
Even los van de juiste instellingen op je camera is het tijdstip van fotograferen cruciaal voor een mooie foto. 
Ga je lekker relax midden op de dag in de volle zon een foto schieten, dan kan je het wel vergeten om iets moois en unieks te maken. Je hebt er vast wel eens van gehoord, het blauwe uurtje, het gouden uurtje, het magische uurtje. Wat termen die je wel vaker hoort bij landschapsfotografie. Waar het op neerkomt is dat rond zonsopkomst en ondergang je meestal het mooiste licht hebt. Overdag is het vaak hard licht wat niet ten goede komt aan een mooie foto je wilt juist zacht licht, iets wat je altijd aan het begin of einde van de dag hebt. Vandaar dat de meeste fotografen dan juist op pad gaan.
Ben je niet de persoon die het ervoor over heeft om voor zonsopgang uit bed te komen, dan is landschapsfotografie misschien niet helemaal een goede keus voor je.
Uiteraard is zondondergang ook nog een optie mits die overeenkomt met de locatie. Want daar zit net de truc. Voor je een foto maakt moet je weten wat voor foto je wilt maken.
Komt op de locatie de zon op of is de zonsondergang er juist mooier? En dan is het nog goed om te weten in welk seizoen of seizoenen je er het beste een foto kunt maken.
In bijvoorbeeld een bosrijke omgeving is het vaak het mooist om in de herfst of met een dik pak sneeuw te fotograferen. Ligt er geen sneeuw dan is een kaal bos waar geen blad aan de boom zit vaak niet heel spannend.
Wacht dan gewoon tot het juiste seizoen is aangebroken. Wel is het goed om de locatie van te voren even te bekijken en misschien wat proef foto’s te maken. Zo kun je vast gaan nadenken over de compositie.


Nog wat laatste tips

Bij landschapsfotografie moet je om kunnen gaan met teleurstellingen, ik ben vaak voor niks vroeg mijn bed uit gegaan en thuis gekomen met geen enkele bruikbare foto. Een aspect is niet te plannen en alles bepalend voor een goede foto, namelijk het weer. De locatie kan nog zo mooi zijn, maar alles valt of staat met een mooie lucht en het juiste licht. Dit is iets wat je moet aanvoelen en leren. Door veel omhoog te kijken, leer je steeds meer van de lucht, wolken en de zon. Toch blijft het altijd gokken. Vaak geeft een mooi zonsondergang ook de volgende dag een mooi zonsopkomst. Maar dat is geen garantie natuurlijk. Dat maakt het fotograferen van landschappen of misschien beter gezegd het jagen op de foto met de perfecte omstandigheden juist zo leuk. En geeft mij altijd een enorme kick als het lukt.
Hou ook rekening met veranderende weersomstandigheden. Bij een warme zomerdag kan het nadat de zon onder is flink afkoelen. En dan zijn juist de foto’s het mooist. (gouden uur) 
Dan wil je niet staan bibberen in de kou. kleed je warm of neem extra kleding mee.

Als je dan de foto gemaakt hebt van die fantastische zonsondergang, ben je er nog niet. Zoals je misschien in een eerdere blog van mij hebt gelezen, schiet je de foto met je camera, maar je maakt hem op de computer. Je kennis van een foto bewerkingsprogramma is zeker iets waar je ook tijd aan zult moeten gaan besteden. Een ander onderwerp en een zeker geen onbelangrijke die ik niet behandeld heb in deze blog zijn de camera instellingen.
Deze blog is al aardig lang, dus ik ga hier niet verder op in. Wellicht in een later blog kom ik er nog eens op terug.
Wat ik je nog kan aanraden, kijk naar foto’s van anderen wat voor instellingen gebruiken zij en hoe zijn de foto’s bewerkt. Wees niet bang om te experimenteren.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog, neem dan gerust contact met mij op.

Bedankt voor het lezen.

Marcel Kerdijk