23 jaar later / by Marcel Kerdijk

(Voormalig) Dr. Aletta Jacobs College (SBHS) Hoogezand

Ik denk dat ik ongeveer 13 jaar was toen ik als beginnend puber naar het voorgezet onderwijs ging. Van de vertrouwde kleine basisschool naar de grote 3 verdieping tellende school met onbekende leraren en kinderen. Ik ging in die tijd om met 2 jongens die ik na de schoolperiode uit het oog ben verloren. 23 jaar later komen ze mij weer op het spoor door onze gezamenlijke passie voor fotografie. Iets waar we toen totaal nog niet mee bezig waren. Grappig hoe dingen kunnen lopen.

Ze nodigen mij uit om mee te gaan naar Texel. Waar we een weekend gaan fotograferen. Het is al snel vanouds gezellig. Het idee ontstaat om naar de oude school terug te gaan. Onze oude school is inmiddels een bouwval en het staat al jaren leeg. De perfecte locatie dus voor een urban/urbex shoot.

In mijn beleving was het een groot gebouw. 23 jaar later is het toch kleiner. Gek hoe alles groter lijkt als je jong bent. Ondanks dat het terrein omringt is met hekken, weten we zonder al te veel moeite binnen te komen. Mijn fotografie hart begint sneller te kloppen. Wat een fantastische locatie voor urban fotografie. Het gebouw is compleet gestript, gesloopt en vernield. Alles wat mogelijk brandgevaarlijk of van waarde kon zijn is verwijderd. De muren zitten vol graffiti. Waarvan enkele zeer fraaie kunstwerken zijn. We besluiten naar de 3e verdieping te gaan om van daaruit te beginnen met fotograferen. De trap die ik als brugpieper honderden keren heb gelopen is nog intact. Boven komen we aan bij de voormalig Duits en Engels lokalen. Ik haal mijn camera uit mijn tas en begin te schieten. Langzaam banen we ons een weg door het gebouw. Drie uur later staan we op het schoolplein. Die overwoekerd is door onkruid. De kleine bomen van 23 jaar terug zijn inmiddels grote bomen. Het is net een soort mini jungle geworden. We schieten buiten nog wat foto’s van het gebouw en besluiten dat het mooi is geweest. De 3 brugpiepers van toen lopen als mannen van nu voor de allerlaatste keer het schoolplein af.

Marcel Kerdijk

Bekijk hier de foto's van (voormalig) Dr. Aletta Jacobs College