Screenshot 2018-07-02 15.55.44.jpg

Mijn fotografie uitrusting

Sinds ik gestart ben met een YouTube kanaal over fotografie, word ik regelmatig benaderd met vragen over mijn apparatuur.
Op deze pagina kun je zien waar ik mee werk.
De meeste artikelen heb ik gelinkt naar websites, zodat je ze gelijk kunt bekijken.
Als je iets wilt bestellen waardeer ik dat enorm als je dat via de link op mijn site doet.
Een klein gedeelte van je aankoopbedrag komt bij mij terecht. Dit gebruik ik als investering in mijn fotografie zodat ik mooie foto's kan blijven maken.

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met mij op.Waar ik mee fotografeer

Canon EOS 5D Mark IV (DSLR)
Na jaren te hebben gewerkt met zijn voorganger de 5D Mark III is de 5D Mark IV voor mij een logische keuze. 
zowel de Mark III als de Mark IV zijn betrouwbare en superscherpe full-frame camera's. De Mark IV is natuurlijk net wat beter en geavanceerder. 


Canon EOS M50 (systeemcamera)
Deze camera gebruik ik hoofdzakelijk voor het vloggen. Ook gebruik ik hem als 2e camera of neem ik hem mee op reis als ik mijn 5D niet wil meenemen.
De camera is lekker licht en schiet op dezelfde kwaliteit, zo niet beter dan een Canon 80D.

Canon mount adapter EF-EOS M
Deze adapter gebruik ik om EF lenzen op mijn M50 te gebruiken. Ik was in het begin een beetje huiverig of dit zou werken met het oog op vervorming en lichtverlies, maar het werkt perfect.

Canon EF 16-35mm f/2.8L USM III + zonnekap EW 88D
Dit is mijn favoriete lens en zit altijd standaard op mijn body. Ik schiet graag in groothoek om zoveel mogelijk van de omgeving te laten zien.
Na altijd met veel plezier gewerkt te hebben met de EF 16-35mm f/2.8L USM II ben ik overgestapt naar de nieuwe versie, de USM III.
Deze lens is op alle fronten net weer iets beter.

Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II + zonnekap ET 78B
Ik merkte dat ik te weinig mijn zwaardere 70-300mm meeneem en daardoor geen close-up shots maak. De 70-200mm is een stuk lichter en heeft f/4.0 over het hele bereik. Reden genoeg om hem nu vaker in mijn tas te stoppen.

Canon 70-300mm f/4-5.6L IS USM + zonnekap ET 73B
Nu ik de 70-200mm heb gebruik ik de 70-300mm minder vaak. De 100mm extra is wel fijn, ook is de lens een stuk korter en degelijker gebouwd dan de
70-200mm. Helaas is hij hierdoor ook iets zwaarder, wat in een toch al volle tas net de reden kan zijn om hem thuis te laten.


Canon EF 50mm f/1.2L USM + zonnekap ES 78
Heerlijke lens om mee te werken en ongekend lichtsterk. Ik gebruik hem meestal als ik een portret ga schieten of een citytrip maak.

Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro + zonnekap ET 73
Deze lens gebruik ik veel te weinig, maar is de perfecte macrolens. Daarnaast is hij ook goed te gebruiken als portretlens.
Door het bereik van 100mm kun je goed afstand houden en toch mooie foto's maken. Wat bij macro (bijvoorbeeld insecten) natuurlijk ideaal is.

3333332_k.jpg
Waarom fotografeer ik met Canon? Op een dag besloot ik dat het tijd was voor een betere camera en kocht ik een aanbieding.
Dit was toevallig een Canon DSLR camera. Jaren later werk ik nog steeds met dit merk omdat de camera’s betrouwbaar zijn en staan voor kwaliteit.

Lees hier mijn blog over hoe ik ben begonnen met fotograferen.

Filters

B+W Circulair Polarisatiefilter 82mm (voor o.a. 16-35mm lens)
Polarisatiefilters zijn ideaal als er bijvoorbeeld net te veel licht of reflectie is. Ook maken ze je foto's minder flets op een zonnige dag. 
Dit filter schroef je direct op je lens waardoor je ook nog je zonnekap kunt blijven gebruiken. Meestal werk ik met Lee voorzetfilters, dus gebruik ik deze alleen bij avondfotografie of in gebouwen. Het is een slim filter waardoor je bij groothoek minimaal last hebt van vignetering.
Een polarisatiefilter is ideaal als je niet gelijk de dure Lee filters wilt aanschaffen.

Carl Zeiss 72mm circulair polarisatie T* multicoated filter
Als ik niet met mijn LEE systeem werk gebruik ik voor mijn 70-200mm en 50mm lens dit Zeis opschroef polarisatie filter.
Dit hoogwaardig filter heeft geen last van kleurzweem, waardoor het geen invloed heeft op de witbalans instellingen.

LEE 100mm Filter houder (Lee Foundation Kit)
Ik noem dit altijd het hart van het Lee systeem. Je schuift je Lee filters in deze houder.
De houder bevestig je op je lens via een adapter ring.

LEE 82mm adapter ring Wide Angle
Adapter ring voor mijn 16-35mm, de WA (wide angle) versie voorkomt vignetering. Vooral aan te raden bij groothoeklenzen.

LEE 67mm adapter ring Wide Angle
Adapter ring voor als ik landschapsfoto’s maak met een van mijn zoomlenzen (70-200mm & 70-300mm).

LEE ND 0.6 ProGlass Standard filter 100x100
De standaard 0,6 ND filter is om 2 stops onder te belichten over de gehele foto.

LEE ND 0.9 ProGlass Standard filter 100x100
De standaard 0,9 ND filter is om 3 stops onder te belichten over de gehele foto.

LEE Little Stopper Proglass ND filter
Dit filter houdt 6 stops licht tegen over de gehele foto en is er om te werken met extreem lange sluitertijden of om een langere sluitertijd te krijgen als je overdag fotografeert.

LEE Big Stopper Proglass ND filter
Hetzelfde als de little stopper maar deze houdt 10 stops licht tegen.

LEE Neutral Density ND 0.3 Soft Grad
De 0,3 Soft Grad gebruik ik meestal alleen als combi filter. Bijvoorbeeld als ik een 0,6 Soft Grad in mijn houder heb en ik wil de hooglichten toch net iets meer tegenhouden. Dan hoef ik niet de 0,6 ND te vervangen voor de 0,9 ND maar schuif ik de 0,3 erbij. Op deze manier kan ik dan later makkelijker weer terug naar 0,6 als bijvoorbeeld het licht veranderd bij een zonsondergang.

LEE Neutral Density ND 0.6 Soft Grad
Dit filter heeft een zacht verloop van 0,6ND, handig als je iets op de voorgrond hebt staan (bijvoorbeeld een molen) zodat je geen kleurverloop krijgt. Het filter dient ervoor om hooglichten (in de lucht) tegen te houden om zo meer details te krijgen.

LEE Neutral Density ND 0.9 Soft Grad
De ND 0,6 Soft Grad is soms net niet donker genoeg om de hooglichten te blokken. Deze 0,9 versie is dan echt een uitkomst.

LEE Neutral Density ND 1.2 Soft Grad
Dit filter heeft een zacht verloop van 1,2ND, het filter is een stuk donkerder en ik gebruik deze daarom alleen als ik overdag fotografeer.
Voor zonsondergang of opkomst zou ik eerder de 0,6 of eventueel een 0,9 zacht verloop aanraden.


LEE Neutral Density ND 0.6 Hard Grad
De 0,6 ND hard grad gebruik ik als er geen gebouwen of dergelijke boven de horizon uitsteken.
Perfect dus voor bijvoorbeeld op het strand, om de horizon hard af te snijden.


LEE 105mm Landscape Circulair Polariser filter
Dit filter is onmisbaar als je veel bij water fotografeert. Het werkt net als elke andere polarisatiefilter, het haalt schitteringen weg en verhoogt je contrast.
Alleen is dit filter speciaal voor landschappen. Hierdoor worden met name de groene kleuren meer benadrukt.

LEE 105mm front adapter ring
Deze front adapter ring is nodig om je (Lee) polarisatiefilter op te draaien. Je bevestigt hem aan de voorkant van je Lee houder.

LEE Lenscap
Perfect om je lens te beschermen zonder elke keer de adapter ring los te schroeven.

LEE Field Pouch 
Ik werd altijd gek van al die losse Lee filter tasjes. In deze Field Pouch Kun je 10 filters kwijt. Erg handig, zo heb je mooi alle filters bij elkaar.
(Deze is niet meer leverbaar, de link is een ander type maar een goed alternatief)

LEE Clear (filter wash)
Filters moet je regelmatig schoonmaken. Ik heb me er niet in verdiept maar normale schoonmaakmiddelen zouden de filters kunnen beschadigen. Dit middel is er speciaal voor gemaakt.

3333332_k.jpg
De eerste keer dat ik het effect van (Lee) filters zag was ik verkocht. Ik dacht altijd dat landschapsfoto’s van andere fotografen flink bewerkt werden op een computer. Ik hield het niet voor mogelijk dat dit met een filter bereikt kon worden. Lee filters zijn misschien niet de goedkoopste in de markt, maar zeker hun geld waard. Als je wilt investeren in filters doe het dan goed! Kies je voor een goedkoop merk, dan ga je hier echt spijt van krijgen. Goedkope filters geven vaak de kleuren niet goed weer en dit is achteraf niet te corrigeren met je witbalans.


Wat zit er nog meer in mijn tas?

Canon RS80N3 remote
Een afstandsbediening is onmisbaar bij landschapsfotografie. Deze afstandsbediening heb ik al jaren en geloof me, hij gaat langer mee dan je camera.

CameraCord
Begin 2018 kreeg ik het idee om een simpele maar sterke camerariem/koord te maken. Na 8 maanden ontwikkelen en testen heb ik in december 2018 de eerste handgemaakte CameraCord lijn op de markt gebracht bestaande uit 9 kleuren. Deze zijn hier te bestellen.

Caruba waterpas 3-way
Wat een uitvinding! Deze waterpas is inmiddels onmisbaar voor mij. Ideaal voor het rechtzetten op de horizon, zowel verticaal als horizontaal, om zoveel mogelijk vervorming te voorkomen. Dat scheelt weer corrigeren in Photoshop.

Sandisk geheugenkaarten
Hier valt weinig over te vertellen, SanDisk is een betrouwbaar merk en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Dat is ook wel het laatste wat je wilt als je een mooie foto hebt gemaakt. Ik gebruik ze jaren in al mijn apparatuur.

Leofoto RF-284CT+XB-32 Statief
Wil je niet zoals ik eerst jaren met een zwaar statief rondgelopen, ga dan gelijk voor een lichte maar stabiele carbonstatief.
Ingeklapt is het statief wat ik gebruik makkelijk mee te nemen en heeft het slechts een totaal gewicht van 1,64 kilo. De XB 32 balhoofd maakt gebruik van een universeel Arca-swiss plate die op elke camera past. Gezien ik regelmatig in het water sta, is het voor mij belangrijk dat het statief makkelijk in onderhoud is. Door het losdraaien van de poten (die per poot uit 4 secties bestaat) kun je elk deel van het statief makkelijk schoon te maken. Door de instelbare werkhoogte van minimaal 21 centimeter tot maximaal 166 centimeter, maakt dit voor mij een perfect statief voor het fotograferen van landschappen!
(De link is een vergelijkbaar model van Leofoto met dezelfde specificaties)

Sunwayfoto PCL-5DIV L-Plate
Perfect om zowel horizontale als verticale composities te maken, zonder elke keer je statiefkop te verstellen.

Joby GorillaPod SLR Zoom statief met BH-1 Ball Head
De Joby Gorillapod voor SLR is erg handig omdat hij buigzaam is. Deze gebruik ik bij het maken van een compositie als dat met mijn normale statief niet wil.
De Gorillapod buig je eenvoudig, zodat je dichtbij de grond of vanuit een lastige hoek (bijvoorbeeld) boomstam of paal) de gewenste foto kan maken.

Camera Raincover
Ideaal als het regent, het houdt je camera droog.

Lenspen & Blaasbalg
Altijd handig om te hebben. Zeker op het strand om even wat stuifzand weg te halen.

Sportful Hot Pack 5 Windjack
Deze compacte opvouwbare windjas is eigenlijk bedoeld voor wielrenners maar zeer handig om bij je te hebben.
Het neemt bijna geen ruimte in en is superlicht. Vaak gebruik ik hem in de zomer als ik geen jas bij me heb en het na zonsondergang kouder wordt.


Lowepro ProTactic Photo Glove
Met handschoenen aan je camera bedienen (ook touch screen) is mogelijk met de Lowepro ProTactic Photo Glove. Daarnaast kun je ook de top van de wijsvinger en duim opzij schuiven. Hierdoor kun je nog makkelijker bij de knoppen van je camera en niet geheel onbelangrijk je handen blijven heerlijk warm.

Caperlan PVC Waadpak Start
Ik fotografeer meestal op locaties met water. Om net even een andere compositie te maken ga ik het water in. Een waadpak is dan onmisbaar.

Lowepro ProTactic 450 AW II
En dan… natuurlijk de tas nog waar alles in zit. Na wat jaartjes verschillende tassen te hebben geprobeerd heb ik nu een mooie compacte tas gevonden. Over de ProTactic serie van Lowepro is goed nagedacht, de tassen hebben een logische indeling die aanpasbaar is. Daarnaast zijn het sterke tassen die tegen een stootje kunnen. Mocht je toch nog ruimte te kort hebben, kun je aan de buitenkant van deze tas doormiddel van de bevestigingslussen nog meer uitrusting kwijt. (Versie 1 die ik gebruik is niet meer leverbaar, de link is versie 2)


(Telefoon) apps die ik gebruik:

The Photographer's Ephemeris (TPE)
Deze app gebruik ik om te zien waar de zon (of maan) staat op een locatie waar ik wil gaan fotograferen. Je kunt ook de datum aanpassen om zo de stand op een ander tijdstip in het jaar te zien. Er is ook een desktop versie zodat je je rustig thuis kan voorbereiden op een shoot.

Sun Surveyor
Op locatie gebruik ik deze app veel. Je kunt gelijk zien waar de zon zich bevind en waar de zon ondergaat of opkomt.

Simple DoF (Depth of field)
Handige app om te berekenen waar je moet scherpstellen voor een perfecte scherptediepte.

Lee Stopper
Deze app is voor het berekenen van je sluitertijd bij gebruik van Lee filters.
(Apple App Store) of (Google Play Store) 

PhotoPills
Dit is de meest complete app (zover ik weet) in de markt en heeft alles wat ook in de bovenstaande apps zit.
Het is wel een wat ingewikkelde app maar na een tijdje gebruiken wil je niet meer anders.

Weer apps:

3333332_k.jpg
Weer apps zijn onmisbaar bij landschapsfotografie en ideaal bij je voorbereiding. Ondanks dat ze zeer uitgebreid en nauwkeurig zijn kun je op locatie nog wel eens verrast worden. De apps zijn te vinden in de Apple App Store of de Google Play Store)


Waar ik mee vlog:

Canon EOS M50 (systeemcamera)
Na de Canon G7X Mark II wilde ik een nog betere vlog camera en dat is de M50 geworden.
De autofocus van deze camera is geweldig tijdens het filmen en daarom voor mij de grootste reden van aanschaf. Ik gebruik hem hoofdzakelijk voor het vloggen maar ook als 2e back-up camera.


Canon 22mm f/2.0 STM + B+W XS PRO HTC-POL-MRC Nano 43 mm
Mijn standaard vlog lens, net geen groothoek en net geen portret maar perfect om genoeg in beeld te krijgen. De polarisatiefilter is om de beelden net even iets meer contrast te geven.

GOPRO HERO 7 Black
Mijn backup vlog camera die ik meestal alleen gebruik voor het maken van een timelapse.

DJI Mavic Pro + Polar Pro ND Filters (ND4-PL, ND8-PL, ND16-PL)
Hoe gaaf is het om een locatie vanuit de lucht te zien tijdens een vlog... daarvoor gebruik ik deze drone. Het is een heerlijk solide apparaat om mee te werken en ook prima om mee te fotograferen (wat ik te weinig doe). ND filters zijn ervoor om de beelden net even wat meer contrast te geven.
Inmiddels is de
DJI Mavic 2 Pro uit met Hasselbladcamera, deze heeft een nog betere beeldkwaliteit.

GoPro 3-Way
Als ik ga vloggen met mijn GoPro Hero 5 Black dan gebruik ik deze grip, arm en tripod (3 in 1).
Superlicht en makkelijk mee te nemen.

Caruba HA-6 hotshoe adapter

Deze adapter gebruik ik om mijn Gopro camera op mijn DSLR te bevestigen via de hotshoe.
Op deze manier kan ik tijdens het fotograferen ook gelijk filmen voor mijn vlogs.

Joby GorillaPod original (flexibel statief)
Ideaal buigzaam klein statief, meestal gebruik ik hem voor mijn GoPro voor het maken van een timelapse maar ook handig om vanuit de hand te vloggen.

Sirui T-024x Traveler Light Carbon Fiber Tripod + C-10s Ball Head
Dit handig licht carbon statief gebruik ik voor het vloggen en fotograferen met de M50.
Ondanks dat het een klein statief is gaat hij toch tot 150cm hoogte.
 

PRO-mounts Suction Cup Mount
Statief voor in of op mijn auto. Door de zuignap makkelijk te bevestigen op het raam of een gladde ondergrond.

Edelkrone Slider One Pro + FlexTILT Head 2
Deze met app aangestuurde slider, gebruik ik om mooie beelden te maken die ik in mijn vlogs verwerk.

Rode Videomicro + windmuff
De interne microfoon van mijn M50 is prima maar kan een wat blikkerig geluid geven.
Deze Rode microfoon geeft dan toch even wat betere kwaliteit en de windmuff werkt perfect als het waait.


Software die ik gebruik:

Adobe Photoshop CC 2018 + Adobe Lightroom CC
Onmisbaar natuurlijk voor elke fotograaf. Ik gebruik bijna altijd Photoshop maar Lightroom doet eigenlijk hetzelfde.
In Lightroom zit archivering zodat je foto's makkelijk terug te vinden zijn, in Photoshop kun je net even iets uitgebreider bewerken.
(Let op! De link is niet de CC versie)


Final Cut Pro X
In Final Cut Pro bewerk ik mijn video’s, er zijn natuurlijk genoeg andere programma's maar deze bevalt mij goed.
Vroeger werkte ik altijd in Windows met Pinnacle Studio maar deze is niet voor Mac verkrijgbaar.


Overige apparatuur:

Spyder 5 Pro
Calibreren van je monitor is een must als je serieus je foto’s wilt bewerken. Verkeerde kleuren kunnen je hele foto verpesten. Zonde van alle moeite die je gedaan hebt om een mooie foto te maken.

Apple iMac + Apple iPhone SE
Heerlijke computer om mee te werken en ongelofelijk stabiel besturingsysteem.
Ik denk niet dat ik ooit nog terug ga naar Windows en voor mijn GSM geldt hetzelfde ;)


Canon Pro - 10S printer
Voor mij als Canon liefhebber een logische keuze om deze A3 fotoprinter aan te schaffen. De afdrukken zijn perfect, al zijn er ongetwijfeld genoeg andere merken printers die ook top zijn maar ja... Canon.


Bekijk hieronder 2 videos over mijn apparatuur.
Tip: skip naar 1.48 bij de 10kg video.