Central Park - New York City
 Central Park - New York City
 Queensboro Bridge - New York City
 New York City
 New York City
 New York City
 Central Park - New York City
 Central Park - New York City
 Witte Molen - Groningen (Netherlands)
 Drentsche Aa
 Drents-Friese Wold - Appelscha
 Mensingebos - Roden (Netherlands) [❍] ⇢ 5DMIV - 16 mm - F11 - 0.8 sec - ISO 50 - Polariser filter + ND 0.6 Soft Grad  Al bijna zes maanden heb ik geen Nederlands landschap meer gefotografeerd. Hoog tijd dus om weer eens lekker vroeg op pad te gaan. Volgens de weersvoorspellingen wordt het een heldere ochtend. Hierdoor twijfel ik of de zonsopkomst wel de moeite waard gaat worden. Ook de locatie is een gok, dit omdat ik er nog nooit eerder ben geweest. Bij aankomst zie ik gelijk dat het daar in ieder geval niet aan gaat liggen. Het rustige water vormt zich als een prachtige spiegel, hierdoor zijn de bomen langs de kant en de naderende wolken mooi te zien. Het enige wat nu nog tegen zou kunnen zitten is het licht, maar deze ochtend zit alles mee.
 Makarska (Croatia)
 Soccer match (Netherlands)
 P&M wedding shoot (Netherlands)
 Beachlife (England)
 Reuzenrad/Ferris wheel - Groningen (Netherlands)
 Kempkensberg - Groningen
 Thunderstorm - Groningen (Gasunie Building)
 Groningen (Gasunie Building)
 Air balloon - Groningen (Netherlands)
 Total Lunar Eclips… (Blood Moon)
 Dozmary Pool (England)
 Lake District (England)
 Lake District (England)
 Lake District (England)
 Lake District (England)
 Lake District (England)
 Lake District (England)
 Sahara - Erg Chegaga (Morocco) [❍] ⇢ 70 mm - F9 - 1/100 sec - ISO 400 - Polariser filter + ND 0.6 Soft Grad
 Sahara - Erg Chegaga (Morocco) [❍] ⇢ 70 mm - F9 - 1/160 sec - ISO 400 - Polariser filter + ND 0.6 Soft Grad
 Sahara - Erg Chegaga (Morocco) [❍] ⇢ 35 mm - F11 - 1 sec - ISO 100 - Pol filter + ND 0.6 Soft Grad  Het laatste zonlicht van de dag leverde mij deze foto op. Gefotografeerd vanaf de hoogste zandduin in de Sahara. Na het nemen van deze foto ging het hard waaien en regenen. Ik moest letterlijk vluchten voor het zand en verdwaalde nog bijna. Na een half uur ronddwalen in het donker (want ja, dat handige hoofdlampje lag nog in mijn tent), vond ik gelukkig het tentenkamp terug. Ach ja… zo maak je weer eens wat mee ;) Detail: rechts onderin een paar dromedarissen met hun verzorger.
 Sahara - Erg Chegaga (Morocco) [❍] ⇢ 16 mm - F11 - 1/8 sec - ISO 100 - Polariser filter + ND 0.6 Hard Grad  Blijf altijd goed om je heen kijken, ook als je onderweg bent naar je geplande locatie. Ik was voor een zonsondergang in de Sahara bijna aangekomen bij de hoogste zandduin, toen ik dit prachtige licht zag. Snel pakte ik mijn camera en maakte deze foto. Achteraf een goede keuze, want (geloof het of niet) toen ik eenmaal op de hoogste zandduin stond ging het regenen.
 Tamtattouchte (Morocco) [❍] ⇢ 100 mm - F11 - 1/640 sec - ISO 400 - No filter  Toen ik terug kwam uit Marokko en deze foto op mijn geheugenkaart aantrof was ik blij verrast. Niet alleen omdat ik niet meer wist dat ik hem gemaakt had, maar vooral door de mooie diepte werking in de foto. De diepte ontstaat door het zonlicht dat op de berg valt en daardoor de voorgrond donker maakt. De schaduwen van de wolken maken deze foto helemaal af.
 Morocco [❍] ⇢ 200 mm - F11 - 1/250 sec - ISO 400 - No filters  In eerste instantie dacht ik: deze foto is onscherp! Echter is de bewegingsonscherpte die je hier ziet niks anders dan luchttrillingen. Deze ontstaan door de overgang van warme en koude luchtlagen boven het aardoppervlak in combinatie met licht dat van de ene naar de andere luchtlaag gaat. Het licht wordt afgebogen waardoor er een zogeheten breking van het licht ontstaat. Hierdoor beweegt het beeld mee met de beweging van de lucht. Met andere woorden, de foto is dus niet onscherp 😉
 Ouarzazate (Morocco) [❍] ⇢ 35 mm - F5.6 - 1/10 sec - ISO 3200 - No filter   Helaas geen mooi verhaal over een oude tempel in Marokko. Deze foto heb ik genomen in de Atlas Film Studio, waar je voor 50 dirham entree (circa 5,- euro) verschillende filmsets kunt bekijken. Films als StarWars, Gladiator en Games of Thrones zijn hier gedeeltelijk opgenomen. Ondanks de teruglopende filmproducties in Marokko, is de studio nog steeds in gebruik. Doordat ik geen statief bij me had, moest ik tegen een muur leunen om zo geen bewegingsonscherpte te krijgen. Na een aantal pogingen was deze foto het resultaat.
 Chefchaouen (Morocco) [❍] ⇢ 70 mm - F7.1 - 1/320 sec - ISO 400 - No filter
 Sahara - Erg Chegaga (Morocco) [❍] ⇢ 200 mm - F4 - 1/160 sec - ISO 12800 - No filter  Fotograferen bij extreem weinig licht betekend diafragma naar de grootste opening en ISO omhoog. Dat was ook nodig om deze man te fotograferen in de donkere Sahara met slechts een klein kampvuur als lichtbron.
 Nkob (Morocco) [❍] ⇢ 200 mm - F4 - 1/400 sec - ISO 100 - No filter  Tijdens een wandeling door het kleine plaatsje Nkob. Kwam deze man met zijn dochtertje (neem ik aan) mijn richting op fietsen. Snel schoot ik een aantal foto’s waarvan deze met de tegemoet lopende kinderen het leukste is.
 Nkob (Morocco) [❍] ⇢ 200 mm - F4 - 1/640 sec - ISO 100 - No filters  Toen ik deze vrouw zag lopen, viel mij gelijk haar mooie groene kleding op. Ik wachtte even met het nemen van deze foto, tot het moment dat ze precies in het zonlicht liep. Het bord op de achtergrond maakt de foto helemaal af.
 Nkob (Morocco) [❍] ⇢ 100 mm - F4 - 1/200 sec - ISO 100 - No filters  Deze vriendelijke man zat heerlijk te genieten in het zonnetje voor zijn snoepwinkel, toen ik vroeg of ik een foto mocht maken. Hij stak gelijk zijn duim omhoog. Iets wat (in mijn ervaring) niet gebruikelijk is in Marokko. De meeste mensen willen niet op de foto gezet worden. Na het nemen van de foto kocht ik voor 6 Dirham (omgerekend ongeveer 55 cent) een aantal koekjes bij deze man. Die ik later uitdeelde aan locale kinderen die niet op de foto wilden.
prev / next